21 Ιανουαρίου 2007

Οι επαναστάτες της Οαχάκα


Την Δευτέρα στις 22/01/07 στις 23:00 το βράδι χρήσιμο θα είναι για όλους να παρακολουθήσουμε στην ΝΕΤ την εκπομπή "Εξάντας" του Γιώργη Αυγερόπουλου με τον τίτλο "Οι Επαναστάτες της Οαχάκα". Τον Μάιο του 2006, 70.000 δάσκαλοι της πολιτείας Οαχάκα του Μεξικού ξεκίνησαν μια ειρηνική διαμαρτυρία με αίτημα την αύξηση των πενιχρών μισθών τους και την αναβάθμιση των συνθηκών εκπαίδευσης. Ζητούσαν το κράτος να παρέχει στους ξυπόλυτους και υποσιτισμένους μαθητές τους παπούτσια, ώστε να μπορούν να διασχίσουν τα βουνά για να φτάσουν στο σχολείο και πρωινό γεύμα, ώστε να μην ζαλίζονταν κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Η Οαχάκα είναι μια από τις φτωχότερες και πιο υποβαθμισμένες πολιτείες του Μεξικού, πολλοί μάλιστα από τους κατοίκους χρειάζονται πάνω από τρεις ημέρες περπάτημα μέσα από τα βουνά για να φτάσουν στην πρωτεύουσά της. Ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια, όταν όμως το καλοκαίρι οι εξεγερμένοι πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας, συμμετέχουν σε αυτήν πάνω από 800.000 πολίτες (1,5 εκατομμύριο σύμφωνα με άλλες πηγές).
H εξέγερση είναι σε εξέλιξη και μπορούμε να αντλήσουμε κουράγιο (όσοι το χρειάζοντε), ιδέες, τρόπους αντίδρασης (ας το δούν οι εργατοπατέρες) και τέλος πάντων να μάθουμε τι συμβαίνει σε αυτή την γειτονιά του κόσμου .
Κάτι σημαντικό συμβαίνει στην Οαχάκα εδώ και κάμποσους μήνες...........

2 σχόλια:

coolplatanos είπε...

Η πρώτη σκέψη που έκανα διαβάζοντας το post σου ήταν: "Κύττα πώς εκεί οι δάσκαλοι αγωνίζονται για τους μαθητές τους, ενώ εδώ;". Μετά σκέφτηκα ότι άλλες οι συνθήκες εκεί άλλες εδώ και πως αφορμή γυρεύουν κάποιοι να το πουν κι αυτό για να πείσουν την κοινή γνώμη πως εδώ οι δάσκαλοι ενδιαφέρονται μόνο για τις αυξήσεις των μισθών τους. Γιατί αν πάμε με αυτή τη λογική πρέπει να κάνουμε μόνο όπισθεν...

coolplatanos είπε...

Μαραδό σε αυτή τη διεύθυνση θα βρεις και ένα άλλο φίλο που γράφει σχετικά με την Οαχάκα: http://valitsa.blogspot.com/