17 Φεβρουαρίου 2007

Nisshin Maru-Ο Κόσμος του τέλους του Κόσμου

Nisshin Maru 1
Φαλαινοθηρικό στις Φλόγες












Ανησυχίες για το ενδεχόμενο περιβαλλοντικής καταστροφής πυροδότησε η πυρκαγιά που ξέσπασε στο ιαπωνικό φαλαινοθηρικό "Nisshin Maru" καθώς έπλεε χθες(στις 15-02) στα ανοιχτά της Ανταρκτικής, 255 ναυτικά μίλια από την αμερικανική βάση Μακμούρντο .
"Είναι αναγκαίο να ρυμουλκηθεί το φαλαινοθηρικό μακριά από τις προστατευόμενες ακτές της Ανταρκτικής, από τις αποικίες των πιγκουίνων και των πάγων", τόνισε ο νεοζηλανδός υπουργός Περιβάλλοντος Κρις Κάρτερ και ζήτησε τη βοήθεια του σκάφους Εσπεράντζα της Γκρινπις, αλλά και ενός αμερικανικού παγοθραυστικο.Η φωτιά, η οποία ενισχύθηκε και από το λάδι των φαλαινών το οποίο φυλασσόταν κάτω από το κατάστρωμα, ετέθη υπό έλεγχο με τη βοήθεια τριών άλλων παραπλεόντων ιαπωνικών φαλαινοθηρικών τα οποία απομάκρυναν 126 μέλη του πληρώματος.
Το Nisshin Maru οποίο ανήκει στον ιαπωνικό στόλο και μέχρι το Μάρτιο θα συμμετείχε στη επιχείρηση με στόχο 850 φάλαινες.
(πηγή πληροφόρησης όχι η τηλεόραση αλλά
http://www.ert3.gr)


Nisshin Maru 2
Η Εκδίκηση του Πέδρο Τσίκο















>>Ενοιωθα ότι φτάναμε στο τέλος ενός μεγάλου ταξιδιού.Μου
΄φταναν όλες οι ατιμίες που είχα δει.Σκέφτηκα ν΄αφήσω τον
Πέδρο Τσίκο και να ριχτώ με όλη τη δύναμη του Φινιστέρρε στο μηχανοστάσιο του Νισίν Μάρου[γιαπωνέζικο φαλαινοθηρικό].
Έχω πεντακόσια λίτρα καύσιμα στο καράβι κι αυτό γίνεται μια μολότοφ ένα κι ένα..Ο Πέδρο διάβασε την σκέψη μου και για δεύτερη φορά μου μίλησε σαν ξένος: <<Όχι, αφεντικό.Εγώ είμαι απ΄αυτά τα νερά πιο πολύ απ΄ότι εσύ>>.
Και κατέβασε τη βάρκα.
>>Τον είδα να τραβάει κουπί με κατεύθυνση το Νισίν Μαρου
κι όταν το έφτασε, οι ναύτες άρχισαν να του πετάνε σκουπίδια,
κονσερβοκούτια, αποφάγια που ο Πέδρο τούς τα ξανάριχνε
χωρίς να μπορεί να τους φτάσει.Μετά συνέχισαν να τον ταλαιπωρούν μ΄ένα καταβρεχτήρα κι όσο οι Γιαπωνέζοι τον έκαναν μούσκεμα μέσα σε χαχανητά ,οΠέδρο είχε το νου του να μην μπατάρει η βάρκα.
>>Εγώ δεν ήξερα, δεν μπορούσα να φανταστώ τι είχε στο μυαλό του όταν διπλάρωσε το Νισίν Μάρου ενώ οι ναύτες μέχρι
που ουρούσαν πάνω του.Αυτό που έγινε στη συνέχεια,θα το δείς αύριο,αλλά θα ήταν κουταμάρα να μην στο πω τώρα.
>>Κάποια στιγμή,όταν δυο καταβρεχτήρες είχαν προστεθεί
στον πανζουρλισμό κι ο Πέδρο με δυσκολία κατάφερνε να παλαντζάρει, πλάι στην βάρκα αναδύθηκε η ράχη μιας φάλαινας
πιλότου που με πολλή προσοχή έσπρωξε τον Πέδρο και το πλεούμενό του έτσι που τον απομάκρυνε απ΄το πλοίο.Τότε,
υπακούοντας σ΄ένα κάλεσμα που κανένας άνθρωπος ποτέ δεν άκουσε στη θάλασσα, ένα κάλεσμα τόσο διαπεραστικό που σου τρύπαγε το τύμπανο, τριάντα, πενήντα ,εκατό, ένα πλήθος από φάλαινες και δελφίνια ήρθαν αστραπιαία, μέχρι σχεδόν έξω στην ακτή, για να ξαναγυρίσουν με μεγαλύτερη ακόμα ταχύτητα και να ριχτούν με τα κεφάλια τους πάνω στο πλοίο.
>>Αψηφώντας το ότι σε κάθε επίθεση πολλά από αυτά πέθαιναν με τα κεφάλια ανοιγμένα,τα κήτη συνέχισαν τις επιθέσεις μέχρι που το Νισίν Μάρου, σπρωγμένο μέχρι την κόστα,λίγο έλειψε να καλάρει. Το είχαν φέρει πολύ κοντά στις ξέρες και στο κατάστρωμα υπήρχε πανικός. Μερικοί ναύτες- τόσο καταλάβαιναν-έριξαν σωσίβιες λέμβους που μόλις βρίσκονταν στο νερό, τις κατάστρεφαν με χτυπήματα της ουράς.
Άλλους πάλι τους είδα να πέφτουν στο νερό όσο διαρκούσαν τα χτυπήματα. Ξαφνικά το πλοίο πήρε φωτιά, το ελικόπτερο κάηκε στο πρυμιό κατάστρωμα κι ο Τανιφούτζι έδωσε διαταγή ν΄απομακρυνθούν με τις μηχανές κάργα, χωρίς να τον πολυνοιάζει τι θα απογίνονταν τα μέλη του πληρώματος που βρίσκονταν ζωντανοί ακόμα στο νερό και γίνονταν κομμάτια κάτω απ΄τα ανελέητα χτυπήματα των φαλαινών και των δελφινιών.
>> Δεν μπορείς να πιστέψεις ότι έγιναν όλα αυτά; Είναι σίγουρα απίστευτο αλλά αύριο θα δείς με τα ίδια σου τα μάτια το σημείο και τα ίχνη της μάχης. Σου το ΄πα, αυτή η ιστορία είναι απίστευτη, όπως επίσης είναι το ότι άφησαν να φύγει το Νισίν Μάρου όταν ήταν έτοιμο να καλάρει κι ότι έσπρωξάν την βάρκα με τον Πέδρο πάνω μέχρι το Φινστέρρε χωρίς καν να το ακουμπήσουν.
>>Και τώρα δώσε μου το τιμόνι. Ξέρεις δεν τα πάς και πολύ άσχημα.Δεν το κρατάς με τα χέρια, το αισθάνεσαι στα χέρια σου κι αυτό είναι το μυστικό των καλών τιμονιέρηδων.Και τώρα σε περιμένει μια λιχουδιά. Ο Πέδρο Τσίκο έχει έτοιμες τις γλώσσες.>>


Απόσπασμα απο το βιβλίο του Luis Sepulveda:¨Ο κόσμος του τέλους του κόσμου ¨ εκδόσεις opera.

ΥΓ. το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1991 ...η πυρκαγιά στο φλαινοθηρικό ξέσπασε στις 15-02 -2007

1 σχόλιο:

coolplatanos είπε...

Πολύ καλό! Ολα εδώ πληρώνονται; Υπάρχουν κοσμικές ισορροπίες που θέλουμε να τις αγνοούμε επειδή συνήθως μία ζωή δεν αρκεί για να δούμε το "τίμημα"...