25 Φεβρουαρίου 2007

Όταν ο Κόλπος του Guantanamo έγινε τσιμέντο .

Πως είναι δυνατόν ένα τμήμα της Κομμουνιστικής Κούβας να παραμένει εδώ και χρόνια ουσιαστικά υπό Αμερικάνικο έλεγχο ;
Πάντα αναρωτιόμουνα πως στο διάολο βρέθηκαν οι Αμερικάνοι στην Κούβα , στο Γκουαντάναμο . Θα μου πείτε, δίπλα είναι ένα πούρο δρόμος , όμως τόσο κοντά τόσο μακριά...














Στα νοτιανατολικά της Κούβας είναι ένας υπήνεμος κόλπος Bahia de Guantanamo στα Ισπανικά το όνομά του , ανάμεσα σε βραχώδεις λόφους που δημιουργούν ένα φυσικό οχυρό , αποκομμένο από την Κουβάνικη ενδοχώρα . Πήρε το όνομα του από τους ιθαγενείς Τάινο. Μεγάλο Λιμάνι τον ονόμαζε ο Χριστόφορος Κολόμβος (Puerto Grande).
Οι Αμερικάνοι δεν είναι καινούργιοι στο Γκουαντάναμο .
23 Φεβρουαρίου 1903 ο Αμερικάνος Πρόεδρος Θιοντόρ Ρούσβελτ υπογράφει μισθωτήριο συμβόλαιο με τον πρώτο Πρόεδρο της Κούβας Τόμας Εστράδα (άνθρωπος τους αφού υπήρξε και αμερικάνος πολίτης) το οποίο συμπεριλήφθηκε στο Σύνταγμα της Κούβας αποκτώντας αυξημένη τυπική ισχύ .
Πέντε χρόνια νωρίτερα στις 10 Ιουνίου του 1898 οι πρώτοι Αμερικάνοι στρατιώτες αποβιβάστηκαν στην περιοχή για της επιχειρήσεις τους κατά των Ισπανών (άλλα καλόπαιδα αυτά) ,κατά την διάρκεια του Ισπανοαμερικάνικου πολέμου.
Ερχόμαστε στα 1934 ,οπότε προστέθηκε ένας ακόμη όρος που έλεγε ότι η μίσθωση θα έληγε μόνο αν συμφωνούσαν και οι δυο κυβερνήσεις η εάν οι ΗΠΑ αποχωρούσαν οικειοθελώς από το Γκουαντάναμο .
Έτσι οι Αμερικανοί είναι ακόμη εκεί …Ο Φιντέλ Κάστρο έκανε τα πάντα για να ακυρώσει την Συμφωνία του 1903 που ταιριάζει σε Κράτος μπανανία , (γνωρίζετε καμία χώρα που να μοιάζει με μπανάνα …και να της αρέσει; μαϊμούδες πολιτικοί πάντως υπάρχουν , και μάλλον τους αρέσει ) , δεν εισπράττει εδώ και χρόνια το μίσθωμα , ενώ οι καταγγελίες του στους διεθνείς οργανισμούς είχαν την γνωστή κατάληξη .















Ο κόλπος του Γκουαντάναμο χρησιμοποιήθηκε ως κέντρο παραμονής προσφύγων από την Κούβα και την Αϊτή από τους Αμερικάνους στο παρελθόν , αλλά επιχείρησαν να τον μετατρέψουν σε κέντρο κράτησης για πρόσφυγες –φορείς του AIDS …..
Εκτός από τους Αϊτινούς τον Κόλπο κατοίκησαν πρόσφατα Αφγανοί ,Ιρακινοί ,ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες ως μέλη των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα . Οι συνθήκες διαμονής ειδυλλιακές! Έχουν να το λένε όσοι ξέρουν.














Δρόμος της πόλης του Guantanamo
τραβηγμένη απο Αμερικάνο πεζοναύτη το 1944.

(πηγή http://www.sansimera.gr)

1 σχόλιο:

coolplatanos είπε...

Είναι αυτό που λένε: Τσιμέντο να γίνεις; Ή ότι μας τσιμεντώνουνε;
Αχ! Πόσο σπουδαία είναι η ελευθερία και δεν το καταλαβαίνουμε... Και τι έχουν ακόμα να δούνε τα ματάκια μας ως να γυρίσει ο ήλιος...